O diecie owocowo-warzywnej

Dieta, której podstawą są owoce i warzywa jest obecnie niezwykle popularna. Uchodzi ona za jedną z najbardziej zdrowych.

W magazynach kobiecych oraz na stronach internetowych można znaleźć kilka rodzajów tego typu diety. Wśród tych, które cieszą się największą popularnością znajduje się dieta opracowana przez Maję Błaszczyszyn oraz Ewę Dąbrowską. Oczywiście nie mama przymusu stosowania właśnie ich receptur. Aby schudnąć stosując dietę warzywną nie potrzebujemy specjalistycznej wiedzy. Trzeba sięgać jedynie po surowe lub gotowane warzywa doprawiając je niewielką ilością oliwy i przypraw. Dietę owocowo-warzywną możemy stosować bardzo krótki, jeżeli chcemy się szybko pozbyć małej ilości nadmiernych kilogramów. (http://centrumwitalnosci.pl/dieta-owocowo-warzywna-najwazniejsze-informacje_bnse.a)

Nie możemy bowiem zapomnieć, że nie jest ona pozbawiona wad. Jakie one są?

Dieta ta zawiera ograniczoną ilość białka i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Stosując ją przez dłuższy okres doprowadzimy do wystąpienia w organizmie wielu niezbędnych składników odżywczych. Długie stosowanie diety owocowo-warzywnej zaburzy równowagę organizmu. Pojawi się zmęczenie, zniechęcenie, apatia i bóle głowy. Dlatego dietę owocowo-warzywną można stosować tylko przez ograniczony czas. Pamiętajmy, że bardzo często po jej zakończeniu następuje efekt jojo – wracamy do wagi sprzed diety.

Oczywiście dieta owocowo-warzywna ma nie tylko wady, ale także zalety. Jednym z nich bez wątpienia jest fakt, iż zawiera ona dużą ilość błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego i usuwa zbędne resztki przemiany materii. Nie da się zaprzeczyć, że dieta bazująca na owocach i warzywach dostarcza mnóstwo składników mineralnych i witamin. Stosując ją przez klika tygodni oczyścimy swój organizm. Poprawi się także wygląd naszej skóry. To zasługa zawartego w pomidorach, brzoskwiniach, marchwi, różowych grejpfrutach karotenoidów i likopenu.

Jak właściwie stosować dietę owocowo-warzywną?

Jeżeli ma mieć ona charakter oczyszczający organizm to stosujemy ją od dwóch do trzech dni. W ciągu tych dni jemy tylko gotowane warzywa. Nie możemy pić żadnych innych napojów poza wodą i sokami w owoców lub warzyw. Jeżeli taką owocowo-warzywną dietę chcemy stosować dłużej, to musi ona zostać uzupełniona o produkty, które dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych takich jak: białka, tłuszcze i węglowodany złożone. Dietę uzupełniamy więc o białe, chude mięso, chude sery, oliwę z oliwek, olej z pestek dyni lub olej lniany.

Tłuszcze te dodajemy w niewielkiej ilości do surówek. Umożliwią nam one przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do tych witamin należą: A, E, D, K. Jeżeli chcemy stosować dietę owocowo-warzywną, nie możemy zapomnieć o ich indeksie glikemicznym. Dieta powinna głównie zawierać te owoce i warzywa, których indeks glikemiczny nie przekracza 55. Śmiało możemy jeść czereśnie, grejpfruty, surową marchewkę, pomidory, czosnek, gruszki, cebulę, soję i brzoskwinie. Powinniśmy za to ograniczyć spożywanie owoców i warzyw, które zawierają dużą ilość kalorii.

Na talerzach rzadko powinny gościć: fasolka szparagowa, buraczki, fasola, rzepa, dynia, melony, banany, arbuzy, melony, awokado. Nie wykluczajmy jednak wymienionych owoców i warzyw całkowicie, są one źródłem cennych dla organizmu składników, zachowajmy jednak umiar w ich spożywaniu. Na czas diety zapominamy o alkoholu, czarnej kawie i mocnej herbacie.

Iwona

Redakcja hatikvah.pl

Zobacz również

Galeria
O serwisie

Skorzystaj z naszego doświadczenia związanego ze zdrowego stylu życia.
Dobierz odpowiednią dla siebie wyciskarkę firmy Hurom.
Komponuj świeżo wyciskane soki i ciesz się z niepowtarzalnego smaku.