Sokowirówka – czy warto ją kupić?
Najbardziej popularnym urządzeniem do wyciskania soku są od wielu lat sokowirówki. Są one stosunkowo tanie, stąd zapewne wynika ich popularność. Działanie tego urządzenia opiera się na sicie z mikrootworami. Na jego dnie znajdują się niewielkie ostrza. Kiedy sokowirówka pracuje sito wiruje z zawrotną prędkością. (http://sklep.puregreen.pl/hurom)
W zależności od modelu prędkość wynosi od 6000 do 12000 obrotów w ciągu minuty. W czasie obracania się sitka powstaje siła odśrodkowa, która działa na znajdujące się we wnętrzu sita owoce lub warzywa. Siła ta spycha i dociska je do jego bocznych ścianek. Wirujące wraz z sitem ostrza ścierają kawałki owoców lub warzyw na jednolitą papkę. Dociskanie papki sprawia, że oddziela się od niej sok, który następnie przenika przez drobniutkie otworki w sicie. Wypływa on przez otwór spustowy, pod który koniecznie trzeba podstawić jakieś naczynie.
Pozbawiony soku miąższ pozostaje w sicie lub jest usuwany przez specjalny otwór wylotowy – ale jest to możliwe tylko w niektórych modelach, nie wszystkie mają funkcję automatycznego usuwania resztek warzyw lub owoców. Rozwiązanie to jest bardziej funkcjonalnego, nie trzeba przerywać pracy urządzenia w celu opróżnienia sita. Wadą jest zmniejszenie ilości uzyskiwanego soku.
Sok, który zrobimy w sokowirówce ma rzadką, ale klarowną konsystencję. W odróżnieniu od soku z wyciskarek soku ma mniej wartości odżywczych, ponieważ sokowirówki wydobywają zawarte wewnątrz komórek roślinnych substancje nie tak efektywnie. Odzyskują one jedynie część zawartego w tkankach soku, pozostała cześć pozostaje nadal w tkance roślinnej. Sokowirówki pracują z bardzo wysokimi obrotami, dlatego sok z nich jest silnie napowietrzony, o czym świadczy zgromadzona na jego powierzchni piana. Sok nie nadaje się więc do długiego przechowywania nawet w lodówce. Powinno się go spożyć natychmiast po przygotowaniu.
Duża zawartość powietrza powoduje, że sok szybko się utlenia, a w czasie tego procesu giną zawarte w soku substancje odżywcze. W sokowirówce uzyskamy sok z dużej ilości gatunków warzyw i owoców, ale nie ze wszystkich. Nie poradzi sobie ona z uzyskaniem soku z warzyw liściastych (szpinak, sałata), trudno w niej także uzyskać sok z owoców jagodowych, czyli na przykład z malin.
Zobacz również
-
27 sierpnia 2016
Maca Smoothie - naturalny afrodyzjak
27 sierpnia 2016Jak działają wyciskarki?
27 sierpnia 2016Zalety jogurtów naturalnych
27 sierpnia 2016Jak zrobić lemoniadę w wyciskarce?
Kategorie
Nowoczesne wyciskarki - Hurom
Ciekawostki o HUROMIE
Świeżo wyciskane soki
Porady i przepisy
Akcesoria kuchenne