
Jak zrobić lemoniadę w wyciskarce?
Latem szukamy schronienia przed upalnym słońcem. W czasie gorących dni nie możemy jednak zapomnieć, że potrzebujemy dużych ilości napojów, które skutecznie ugaszą nasze pragnienie.
Jedne osoby wybierają napoje niegazowane, inne preferują wody, inni wybiorą soki. Wśród napojów gazowanych dużą popularnością cieszy się lemoniada. Ta ze sklepu zawiera jednak konserwanty, sztuczne barwniki i mnóstwo cukru. Lepiej więc jest przygotować ją w domu. Ugasi ona pragnienie bardziej skutecznie niż ta gotowa, a do tego orzeźwi nas i wzmocni nasz organizm. Do jej przygotowania nie potrzebujemy wymyślnych składników, wystarczy jedynie sok z cytryny. W jego szybkim uzyskaniu pomoże nam wyciskarka. (http://sklep.puregreen.pl/hurom)
Dlaczego najlepiej jest wycisnąć sok wyciskarką?
Wyciskarka to urządzenie, które pracuje szybko i dokładnie. Pozwala to otrzymać sok, w którym będzie mnóstwo niezbędnej nam witaminy C. Pijąc domową lemoniadę nie tylko się orzeźwimy, ale także wzmocnimy swoją odporność. Cytryny, podobnie, jak i inne owoce cytrusowe, są miękkie i soczyste. Używając wyciskarki uzyskamy sok niezwykle szybko. Oczywiście zanim je wrzucimy do urządzenia musimy je dokładnie obrać ze skórki. Osoby, które nie posiadają wyciskarki mogą sok wycisnąć ręcznie, ale zajmie to o wiele więcej czasu, a i ilość soku będzie mniejsza.
Przykładowy przepis na domową lemoniadę cytrynową
Do przygotowania lemoniady użyjemy następujących składników: 1 szklanki soku – potrzeba na taką ilość około sześciu cytryn; 200 g cukru – można go zastąpić miodem; 1,5 l przegotowanej i wystudzonej wody.
Jak zrobić lemoniadę?
Cytryny bardzo dokładnie szorujemy gorącą wodą i osuszamy. Usuwamy z nich skórkę, dzielimy je na cząstki i wkładamy do urządzenia. Sok wyciskamy dopóty nie uzyskamy jednej szklanki. Jeśli cytryny są bardzo soczyste, może wystarczy nam mniej niż sześć sztuk. Do szklanego dzbanka o pojemności około 2 litry wlewamy świeżo wyciśnięty sok, uzupełniamy wcześniej przegotowaną i dobrze schłodzoną wodą, dosładzamy do smaku cukrem lub miodem. Mieszamy wszystkie składniki aż cukier się rozpuści, a składniki się połączą. Jeżeli lemoniada jest dla nas zbyt kwaśna, możemy ją jeszcze dosłodzić.
Cukier lub miód warto dodawać stopniowo zwłaszcza, jeśli wolimy bardziej kwaśny smak.
Zobacz również
-
27 sierpnia 2016
Maca Smoothie - naturalny afrodyzjak
27 sierpnia 2016Jak działają wyciskarki?
27 sierpnia 2016Zalety jogurtów naturalnych
27 sierpnia 2016Sokowirówka – czy warto ją kupić?
Kategorie
Nowoczesne wyciskarki - Hurom
Ciekawostki o HUROMIE
Świeżo wyciskane soki
Porady i przepisy
Akcesoria kuchenne