Świeżo wyciskane soki – recepta na zdrowie. Część I
O swoje zdrowie możemy dbać na różne sposoby. Jednym z nich jest picie świeżo wyciskanych soków. Trzeba to jednak robić regularnie.
Dzięki nim nasz organizm otrzyma komplet niezbędnych składników mineralnych i witamin w formie skoncentrowanej. Od czasu do czasu zamiennie możemy sięgać po będące podstawą codziennej lub odchudzającej diety odżywcze, a przy tym wyjątkowo smaczne koktajle. (http://sklep.puregreen.pl/hurom)
Świeżo wyciskanych soki - zalety
Przede wszystkim dostarczają one wszystkich potrzebnych nam witamin i minerałów. Poprawiają nasze samopoczucie i wygląd. Jeśli każdego ranka wypijemy szklankę takiego soku będziemy pełni energii do końca dnia. Szklanka soku wypijana każdego dnia spowoduje, że bardzo szybko zauważymy zmiany w swoim wyglądzie.
Jak przekonuje nas autorka bloga mamsmak.com.i dietetyczka w jednej osobie, Ewa Koza, poprawi się kondycja naszych paznokci, skóry i włosów. Świeżo wyciśniętego soku nie da się porównać pod względem wartości odżywczych z żadnym, nawet najbardziej drogim suplementem diety. Pijąc świeże soki dostarczymy sobie właściwą ilość składników odżywczych.
Aby otrzymać litr soki potrzebujemy ponad jeden kilogram wybranych owoców lub warzyw. Nikt z nas nie jest w stanie takiej ilości zjeść. Sok to idealny sposób, aby skorzystać także z bogactwa, które kryją w sobie zioła, przyprawy, czy warzywa, którego smaku nie lubimy. Możemy je dodać do soku, na pewno ich smak nie będzie nam już przeszkadzał.
Sok z sokowirówki, a z wyciskarki
Specjaliści od zdrowego żywienia radzą, aby soki przygotowywać w wyciskarkach. Działają one odmiennie od sokowirówek i nie niszą zawartych w owocach i warzywach związków. Temperatura na sitku pracującej sokowirówki może osiągnąć temperaturę nawet 40 stopni Celsjusza. W takiej wysokiej temperaturze wiele witamin, a w szczególności witamina C ulegają zniszczeniu. W wyciskarkach zastosowana została wolnoobrotowa technika. Owoce lub warzywa są miażdżone,to dlatego sok z tych urządzeń jest pod każdym względem wartościowy.
Sok jest minimalnie napowietrzony, stąd składniki są chronione przed procesem utleniania. Wpływa to na zachowanie aromatu i na wyrazisty smak. Jeżeli w produktach użytych do wyciskania soku znajdowały się metale ciężkie, w trakcie wyciskania zostaną one usunięte.
Zobacz również
-
27 sierpnia 2016
Soki na detoksykację wątroby
27 sierpnia 2016Zalety soków świeżo wyciskanych
27 sierpnia 2016O diecie owocowo-warzywnej
Kategorie
Nowoczesne wyciskarki - Hurom
Ciekawostki o HUROMIE
Świeżo wyciskane soki
Porady i przepisy
Akcesoria kuchenne